Charolais rasens
tidiga historia.
När
den allra första vita kalven som kan betraktas vara anfader till Charolaisrasen
är höljt i historiens dunkel. Det finns spekulationer om att Rommarna
introducerade vita nötkreatur Europa genom sina erövringståg. De tidigaste
tecknen dateras till 878 e.k. Det skrivs i ett kungabrev på keltiska om
"Villa Boqenis" som betyder "Vita ungdjurets villa".
De
därpå följande århundradena präglades av stridigheter mellan regioner och
kungadömen med isolationism. En kärna av de vita djuren isolerades i regionen
Charolles och Brionnaise i Frankrike. Under denna period utan tillförsel av
nytt blod i isolation utvecklades en ren ätt av Charolais.
1772
återförenades Charolles-regionen med resten av Frankrike. Öppnandet av gränserna
medgav nu att rasen och dess egenskaper kunde spridas. Rasen som tjänade som både
dragare och köttras vann nu anseende att producera ett kvalitetskött.
Rasen
delas
En
grupp av djur, ägda av en Claude Mathieu flyttades till Nivernais-regionen
1773. Dessa djur skapade ett andra kärnområde för rasen i Frankrike.
Konkurrens var hård om herraväldet och rivalitet uppstår så småningom
mellan regionerna. Det blir så tufft att djuren i Claude Mathieus område fick
namnet "Nivernais".
Resultatet
blev konkurrens och förvirring. Trots att det var samma djur genetiskt gavs
intrycket av att det vara två olika raser. Ytterligare förvirring blev det
naturligtvis när två separata register etablerades. "Charolias-Nivernais
Herd Book" och "Charolais Herd Book". Vilken som var först
strider man naturligtvis om men det anses vara greve Charles de Bouuille i
Nivernais som etablerade det första registret 1864.
En
gemensam stambok
Två
register medgav inte fritt flöde av genetiskt material eller marknadsföring av
de "två" raserna Initiativ till sammanslagning av de två registren
togs 1915. Efter fyra års förhandlingar blev så 1920 "Herd Book
Charolais" den officiella. Samtidigt beslutade man att rasen skulle
uppkallas efter sitt Charolles-ursprung - Charolais var "återfödd".
Att
ansluta djur till "Herd Book Charolais" var inte det lättaste.
Stamboken blev sluten 1920 och endast kalvar där båda föräldrarna tidigare
var registrerade kunde införas i registret. Regida urvalskriterier existerade
och följdes till sin bokstav. En kommitté från Herd Book Charolais skulle
besikta kalven för att säkerställa att karaktären stämde med regelverket.
Den minsta avvikelse medförde refusering. Vi ett års ålder genomfördes en
ytterligare inspektion innan djuret slutgiltigt infördes i registret. På detta
vis blev den registrerade populationen en exklusiv klubb.
Samtidigt
med sammanslagningen av stamböckerna 1920 beslutade uppfödarna i Frankrike att
det var dags att marknaadsföra djuren utanför Frankrike. Ett Exportsyndikat
bildades "Le Syndicat Central d´Exportation de la Race Charollaise"
1922 exporterades de första 45 djuren till Brasilien och Uruguay. Andra länder
som syndikatet gav sin ynnest var Algeriet, Argentina, Chile, Colombia, Cuba,
Madagaskar Marocko, Spanien och Mexico.
Charolais
i Sverige
Sedan
lång tid tillbaka var det mjölkraserna som var den enda basen för nötköttproduktionen
i Sverige. Mjölken var en vital del i folkhushållet. Under sommar och höst
insamlad växtmateria omsattes genom kon till mjölk som förädlades och gav
inkomster och livgivande animaliskt fett och protein genom de långa vintrarna.
Under
1900-talet startade ett genomtänkt avelsprogram med semin och kokontroll som
gav en snabbt ökande avkastning per ko. Resultatet blev att antalet mjölkkor
minskade för att balansera konsumtionsbehovet inom landet. Därmed minskade
också basen för kött-produktionen. Ur detta uppstod så diskussionen att
importera köttraser till Sverige. Den Skotska rasen Aberdeen Angus kom så till
Sverige 1946 och 1952 kom de första Hereford-djuren in från England.
Erik
Eklund på Stora Mölla läste i Lantmannen nr 44 1958 artikeln "Franska köttdjur
lämpliga för Sverige". Stora Mölla, i Skåne, hade sedan mitten på
50-talet helt inriktat sig på köttproduktion baserad på korsningsavel mellan
mjölkras och Hereford. Att importera djuren eller sperma från Frankrike visade
sig helt omöjligt. Kungliga Veterinärstyrelsen vägrade tillstånd.
Sperma
från Kanada
Genom
förmedling av professor Sam Nordfeldt, Ultuna fick Eklund via Lantbruksförbundets
försorg i mars 1959 en import av Charolaissperma från Kanada. Det slumpade sig
så, att bergs-ingenjör Gunnar Edsrand på Bomansro, ovetandes varandra, erhöll
sperma i samma sändning. Han hade vid ett besök i Kanada fått upp ögonen för
rasen som funnits där sedan 1954.
Redan
vid nyårshelgen samma år föddes tre Charolaiskorsningar på Stora Mölla och
strax efter nyårshelgen ytterligare fyra. Resultaten överträffade förväntningarna
vad gällde tillväxt. Det var också med glädje man konstaterade att
Charolaisdjuren var lika goda betesdjur och lika lätthanterliga som
Hereford-korsningarna. Man försökte nu åter importera åtminstone en tjur från
Frankrike men åter blankt nej från Veterinärstyrelsen.
Djur
från Danmark
I
Danmark hade man däremot1960 lyckats få in 9 stycken tjurar och genom sina
kontakter där blev godsägare Rosenöhrn-Lehn på Rössöholm den förste att
äga ett renrasigt Charolaisdjur. Det var tjuren 622 Dago, en Querrelleur-son
som 1961 kom till Sverige. Han stationerades på Nordvästra Skånes
Seminstation i Åstorp
I
oktober samma år fick Stora Mölla sin hett eftertraktade import av 6 hondjur
och 2 tjurar. Detta efter 1½ år i Danmark, delvis i karantän. Med samma
import följde även 3 kor varav en med kalv till Bomansro. Så på
eftersommaren 1962 följde importen av Stora Möllas stamtjur Quinquina som fick
stor betydelse för rasens utveckling i landet. Därmed var den renrasiga epoken
i Sverige etablerad.
Direkt
från Frankrike
Så
1968 kom då den första massiva importen till landet direkt från Farnkrike.
Det var 70 kvigor och 5 tjurar som efter 6 månader i karantän i Sverige släpptes
till ägarna Nynäs godsförvaltning, Nynäshamn och Bomansro egendom, Kävlinge.
Nu
var isen bruten. Charolais goda egenskaper gjorde att efterfrågan på dessa
djur var stor. Även slakteriorganisationerna såg deras företräden och 1969
kom då den största enskilda importen direkt från Frankrike genom Slakteriförbundets
försorg. 200 Charolaisdjur fördelades efter ett halvår i karantän till ett
30-tal uppfödare i Syd och Mellansverige.
Under
åren fram till 1990 förnyades avelsmaterialet genom import av tjurar från
framförallt Danmark som hade och har intima affärskontakter med Franskt blod.